söndag 10 juni 2012

Nu ska ni få lära er lite..

Om skator!

Det blir inte så mycke bloggande just nu, jag har så mycket annat att göra. Jag gjuter betongsaker, städar, planterar, frösår, solar och umgås med folk. Har tyvärr mest suttit inne i regnet de senaste dagarna men....jag är optimistisk!!
Mina grannar
Igår lade jag ut ett ägg åt skatorna. Först kom mamma och pappa skata ner på min uteplats och pickade lite, sen flög de upp på det höga staetet och lät deras unge, som blivit som en mindre kopia av sina föräldrar, flyga ner till ägget. Den pickade och öppnade näbben och försökte få in den i munnen, men det gick ju inget vidare. Den förstod att det här är något mumsigt men det är inte en trygg plats, då den är så nära porten där folk hela tiden går ut och in.

Till slut, efter lite omkringrullande- lyckades skatungen får upp ett större hål i ägget och började mumsa i sig den goda äggulan. Tyvärr hörd eju kattfan att "nu händer det något" och hoppade upp i fönstret. En kör av skatkraxande från föräldrarna och ungen var bortflugen. Någon gång under dagen återkom de (eller något annat djur) och hämtade ägget för den var då borta nu.

Jag såg även Snow White and the huntsman, där de valt- vilket förvånade mig- en skata. Ni som ser filmen förstår vad jag menar. Grejen är att man förväntade sig nån iten söt jävla gråsparv, en svala eller en flygande råtta i form av en duva (allr ahelst vit, för symboliken)- men nej, de valde min favoritfågel bland dem alla, den ljuvligt vackra men listiga: skatan.

Kärt barn
Kärt barn har många namn brukar man ju säga. På svenska kallas denna fågel för Skata- som kommer från det fornnordiska språket som används för saker som "sticker ut" och åsyftar hennes långa, utstickande stjärtfjädrar. På engelska kallas hon magpie, på franska så är det pie, på finska är det Harakka, I Italienska heter hon Gazza, i Tjeckien kallas hon för Straka och i spanien är hennes namn Urraca. I Haiti är hennes namn så pass elegant som chapardeur. Förr i tiden så kallades skatan för Skjora eller skjura. Även i Sverige har skatan varierande namn i olika regioner. Där min pappa kommer från, Västerbotten så kallas hon  för Sjira/shira och andra dialektala benämningar är Skita, skjura, skjöra, stjoro och stjouro och de härstammar från den mycket äldre benämningen "Skjora/Skjura".

Social gemenskap
Tala om en missförstådd fågel. De problem de oftast inebär beror oftast på situationer vi lata människor skapat och de självklart drar nytta av. Mitt största nöje de senaste dagarna utomhus har varit att iakta denna lilla skatfamilj. Visst, skatornas ilksna varnignsläten är väl inte det vackraste man kan vakna upp till men...den fyller helt klart sin funktion.

Sen har den ju ett latinskt namn som vi pokémon-nördar måste småle åt: Pica pica. De ser så graciösa ut när de glidflyger mellan träden. Deras kropp med de långa stjärtfjädrarna bildar en skimmrande, svart båge. Skator är sociala fåglar som lever parvis under häckningen- Mamma, pappa och ungar i bestämda revir, och de som ännu inte börjat häcka och skaffat en partner lever tillsammans i mindre grupper som söker föda och sover tillsammans. När sommaren är över så återvänder alla paren till den stora flocken och tillbringar vintern  som en större grupp under nätterna. Det kallas "sovgemenskap". för paren sover ihop med flocken men har fortfarande sitt revir som de försvarar om dagarna. På vårvintern när man ser stora grupper med skator i träden som gör väsen av sig så kallas det skatriksdag. Detta är när det hålls ett gemensamt parningsspel.

Dina soppåsar?
Skator äter allt möjligt- förutom dina sopor som du upenbart måste stänga för bättre ;) Så äter de gärna både spindlar, sniglar, andra insekter och ryggradsdjur, ända upp till en sorks storlek (groddjur och ödlor). Det låter finfint i mina öron..Mindre skoj är väl tanken på alla mindre fågelbon som de plundrar på både ägg och ungar, men vi gillar ju ekrorrar och hackspettar? De gör ju nämligen exakt samma sak som skatan. Skator kan även, likt ekorren- samla på föda. De har små förråd där de tillfälligt sparar på lite mat- här och där. Detta kan vara avgörande under perioder när de finns ont om föda.

Kärleksnästet
Den unge som bor vid min trädgård nu, kommer att bli könsmogen till hösten och då ansluter h*n sig till andra fåglar i en större grupp. Till våren kommer bara hälften av alla fjolårets ungar att häcka- resten bildar grupper av ickehäckande "ungdomar" och singlar. När en skata väl bildat par så lever de monogamt resten av sitt liv. Dör den ena så ersätts den av en ettåring.

Får fåglarna inte barn ihop så blir "äktenskapet" upplöst och de gör nya försök med andra. När paret blivit "kära" så tillbringar de all tid ihop, utom vid jakt på föda. De väljer tillsammans ut en lämplig boplats och bygger den ihop. Skatan är mycket noggrann med pinnarna som (ibland kan avra upp emot 0.5 meter lång)väljs ut till boet. Det tar lite mer än en månad för skatparet att färdigställa sitt nya bo.

Dessa stora, klotformade bon- som vi ser som slumpmässiga klumpar av ris, ansamlade högt uppe i träd- är mycket tåliga och välbyggda. De kan tillochmed motstå de hårda höststormarna. Den består av en skål, som är fodrad med lera, fjärdar och rötter och e n överdel för att skydda ungarna från rovfåglar. Ibland rustar skatpar upp sina gamla bon men lika ofta bygger de helt nytt. Gamla skatbon används sen av andra arter som inte bygger egna bon- därför är det viktigt att inte riva dessa utan god anledning. Hornuggglor och tornfalkar hör till dessa fåglar och de påverkas om det inte finns gamla skatbon att tillgå.

Ett skatliv
En skata kan bli rut 16 år gammal men blir i naturen bara runt 2.5 år. Ett skatpar kan få 1-3 kullar under sommarne men många gånger så misslyckas en eller alla på grund av att boet plundras av kråkor, andra rovfåglar eller förstörs av människor.

Hierarkin mellan skator är inte utpräglad i sovgemenskapen eller gruppen. Men det är i regel- Häcklande par som är dominanta över ettåringarna, hanar är dominanta över honor. Att de samlas i en grupp gör dem kraftfullare mot andra kråkfåglar, rovfåglar, ekorrar och andra djur som en ensam skata inte kan klara av. Inom gruppen konkurerar man om föda, men mellan par delar de eller låter bli att bråka om födan.

Skatan är livskraftig men blir allt mer och mer vanlig i urban miljö och ovanligare ute på landet. I Europa beräknas det dödas ca 1-1.5 miljoner skator (i "skyddsjakt" av människor). Det finns inga vetenskapliga studier som stödjer att skatan påverkar småvilt eller småfåglarnas population på ett negativt sätt.

Smart som en kråka
Skatans hjärna är bland de högst utvecklade bland oscinerna. Hon utvecklar från tidig ålder en förmåga som kallas objektpermanens och hon kan även känna igen och minnas sina artfränder individuellt. Skatan reagerar mot sin spegelbild på liknande sätt som Chimpanser och Orangutanger och i de fallen tolkas det som sjävmedvetenhet. Så visst är detta en underbar och fantastisk fågel på flera sätt, många fler än vad vi ofta är medvetna om...


Den gudomliga skatan
I den nordiska och germanska mytologin ansågs skatan vara en gudomlig budbärare och dödsgudinnan Hels fågel. Kanske är det därför så tätt förknippad med dåliga känslor- då den förr i tiden associerades med sorg, nöd, olycka och sorg.

Skatan blev i samband med häxförföljelserna under medeltiden- starkt förknippad med häxor, likt andra djur som korpar, krårkor och svarta katter. Ibland sågs Skatan vara en häxa själv, en själsrövare som stod i förbindelse med självaste satan.

Skatan blev även kallad för "galgfågel" då den ofta fanns på avrättningsplatser (där det kanske fanns gott om mat) och därmed befäste sin status som en dödens fågel.

Det är från dessa tider som den i Europa fått rykt eom sig att vara "Tjuvaktig" och tros föra bort glänsande och glimmande föremål. Detta är alltås en sanning med lite modifikation. skator gillar att plocka saker som är stora nog för dem att bära på, och de gömmer saker som med sin föda- under löv eller jord. Ett visst intrese för blänkande föremål delar skatan med många fågelarter. Ryktet om att den stjäl allt som blänker är däremot felaktigt.

Längre tillbaka, under grekernas tid så sammankopplades Skatan med fruktbarheten, vinets och dramatens gud; Dionysos.

Så i europa sågs fågeln främst som ett tecken på onda omen, men på de brittiska öarna ansågs Skatan vara en orakelfågel. I Irlands ses en skata som knackar på fönsterrutan som en varning på att döden kommer. I Skottlands sågs det ge otur att döda en skata. Där ansågs det även vara ett lyckotecken att se en skata, i andra byar sågs det som otur. På vissa ställen fanns en tro att skatan kunde förvanlda sig till e människa.

Skatan ansågs att vara den enda fågeln som inte framfört en klagosånger och sorg vid JEsus korsfästelse och ansågs därför i det kristnande England som en förbannad fågel. I Skottland misstänkte man den för att bära en droppe av satans blod under tungan. Så från att under antiken ha setts som en mystisk varelse som ska hanteras med respekt, så blev den istället föremål för hat, rädsla och avsky.

I Tyskland och Frankrike trodde man också på sägnen om att det medförde olycka att döda en skata. Man sade att skatan varnade sina mänskliga grannar för närvaro av räv, varg och beväpnade människor.På vissa ställen lade man till skatornas ära, kvistar i buskarna. I Indien dödar man inga skator.

I Kina och Japan ses skatan som ett lyckobud som tillkännager särskilt lyckliga tilldragelser- så som en födelse eller ett besök. Det finns många olika orsaker till att skatan fått en sådan uppsatt status bland dessa folk i form av berättelser och myter. En bidragsgivande orsak kan vara berättelsen om väverskan och koherden- där skatan är den som möjliggör en sammankomst för de två åtskilda älskande, genom att bygga en bro över vintergatan. Som vi alla vet är ju skatan en hejjare på att bygga kraftiga konstruktioner.

Dess svartvita fjäderdräkt gör den också till en bra symbol för yin och yang. I Korea är skatan ärad som en lyckobringare och är deras nationaldjur. I deras berättelser så representerar den de svaga och värnlösa. I en kultur där tigern ses som jord och stara naturmakter, så står skatan för himlen och den gudomliga makten. Detta är en vacker bild av en fågel som blivit så hatad och avskydd i Sverige, vilket verkar ha skett i smaband med kristendomens intågande. Efterosm skata var tätt förknippad med korpen som i sin tur var följeslagare till självaste oden, så kan man kanske spekulera i att kristendomen hade skäl att ondgöra sig över våra älskade kråkfåglar och skator...

Mins nu att skatan inte är en tjuvande sopätande marodör- utan en budbärare från gud, tillhörande guden som står för fest och liv och även kan komma med bud om döden. En riktig symbol för balansteknet yin och yang och en god granne med egenskaper- som vem vet- kanske varnade våra förfäder i en annan tid, för både faror och besök?

Själv hoppas jag att du får åtnjuta deras sällskap, ha överseende med deras oväsen och istället fokusera på den glädje dessa nyfikna, roliga och påhittiga fåglar kan erbjuda om du har turen att ha dem i faggorna.
Var rädd om din skata om du nu har turen att bo granne med en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar