torsdag 8 oktober 2015

Lappflickan


Skriver numera mest på Lappflickan-Bågflickan Juoksneäjdda. 

Namnvalet kan jag berätta lite om.
1. Tjärkat, mannen som väckte mitt intresse för min samiska historia och även gav mig modet att kontakta släkt och vänner, rota och fundera och slutligen ansöka om rätten att rösta i sametingsvalet. Att helt enkelt bli mig själv, fullt ut.

2. Samme man kallar mig för lappflicka, han kallar alla lappflickor för lappflicka ;) och själv är han lapp. Så det är inte menat som någonting nedvärderande, men lapp är ett ord man ska vara aktsam med att använda, tycker många. Men fr min egen del finns inget finare än när jag blir kallad för lappflicka!

3. Ja jag är same, Skogssame mer exakt, från Umesamisk-talande område, Malå. Jag med flera (alla nu boende i Böle b.la) är Ättling till Koppselelapparna, uppvuxen på markerna som stor-renägarenVillaks äldre bror bosatte sig och där min far, farmor och farmors mor och kusiner..och ännu fler kusiner har fått växa upp. Sida vid sida av Koppsele där Villak och andra samer levde skogssamiskt liv fram till 1900-talets början. Äh...Ni fattar bilden. Självklart är vi lappar, Bölelappar mer exakt!

4. Försöker lära mig Umesamiska som är hotad att dö ut inom någon generation. Man arbetar ivrigt för att förhindra just det. Malå är en av orterna där undervisning av umesamiska ges till barnen.

5. Bågflickan kommer av att jag i grunden är en bågskytte, min pappa har tävlat och tränat bågskyttar i två årtionden och min syster har även hon några pokaler i hyllan. Frr i tiden jagade samerna främst med pilbåge och spjut, beroende på vad de jagade, och även kvinnorna jagade med båge. Tanken på att kvinnor jagat sida vid sida med sina män/bröder/fäder tilltalar mig. På Umesamiska blir "Bågflickan" Juoksneäjdda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar