fredag 15 juni 2012

Efterlysning.

Den 19 Maj så efterlyste jag hjälp med namnen på mina invånare i trädgården- efterosm jag inte är den som anlagt den. Då var det bildr på skita, nya blad och nu en månad senare har det börjat hända grejer- Även upptäckt nya individer. Däremot på många har det inte kommit någon blomning ännu, så har bara bladverken att gå efter på vissa.

Så här kommer de:

1. Den som folk identifierade den 19:e maj som kaprifol (växten med rödaktig stam). Börjat få röd/lilaaktiga löv. Kryper efter marken och försöker klättra på staketet. Så den uppför sig iallafall som en kaprifol.


2. En växt som påminner om kaprifol när jag kollade upp den på wikipedia, men jag upplever den inte som klättrande, mer som buskig. Har massor inne i min häck.3. Iris, Germanica någonting?

4. Jag tror att det är någon nejlika, backnejlika? vävldigt vacker, men när jag flyttade hit så hade den täckt hela rabatten och närapå kvävt allt annat. Vita blommor och silvergrå (ludna) blad.

5. Denna kunde inte identifieras den 19 maj. Den kommer varje år upp med nya skott- sprids som en pest överallt. Den finns överallt i blomrabatten, gräsmattan osv. Väldigt ivrig klättrare som får vackra, klockliknande blommor som "fäller ihop" sig under kvällen. De är ljusråsa om jag mins rätt, påminner om stora blåklockor. Har tyvärr inga bilder på blommorna ännu. Brukar börja blomma i Juli/Augusti, och blommar länge, länge när den väl sätter igång. Nåogon trodde att det kunde vara en klematis.


6. lövfällande, växer också som ogräs utmed gräsmattan. Klematis trodde någon men jag kan inte minnas att jag någonsin sett den blomma. Men den växer rejält och klättrar rejält. Kryper in i minsta lilla springa i husväggen. Hoppas få se den blomma detta år.
7. Förstår att det i princip är omöjligt, men igår när jag klippte häcken så hittade jag denna "ranka" med rosenliknande blad och kurviga/hakliknande taggar- som med två långa grenar tagit sig upp mellan de övriga växterna (endast gudarna vet allt möjligt som min häck består av). Den har inga blomknoppar så... Men någon som har en idé?


8. Min häck har både sådnär 2kaprifol2liknande vxter, ask, lönn, hallonrosor (tror jag) och fläder i sig- men främst (och säkert grundläggande) består den av denna buske- som jag har sett blommat ibland med gula små blommor, påminnande lite oms guldregng men mindre och inte i stora klasar. De får sedan bär. Bladen får mig alltid att tänka på murgröna.
Sen lite bilder på min trädgård som den ser ut just nu. Har planer på att gräva upp fler rabatter, minska ytan att klippa gräs på. Har planterat vindbärsbuskar (okej, mer rotade sticklingar) som jag hoppas ska ta sig också. 
Här ska jag utöka rabatten så lipinerna (i högra hörnet på närmaste rabatten) 
får mer plats och inte stör "klematisen"). Uppe i högra hörnet på rabatten vid 
staketet- är där Iris och, vad jag tror, en råsa bondpion står.

Uppe i vänstra hörnet ligger löv/gräskomposten. Här skuggar körsbärsträdet en stor del av tomten under dagen men skuggan vandrar. Så uppe vid komposten kommer bärbuskarna att stå och här på en öppna gräsytan (där det just nu står ett litet körsbärsträd) ska jag anlägga en stor rabatt med akleja, riddarsporrar och andra perenner. yey...Gärna höga blommor, allt för att försämra insikten till min trädgård + att andra såklart även ska kunna njuta av fägringen när de passerar...
 

2 kommentarer:

 1. 4. silverarv
  6. ganska säkert en clematis. Lite till höger om mitten syns toppskott som förhoppningsvis ger nån blomma.
  7. Nån vildros gissar jag. Kan mycket väl ha kommit med en fågel och har stark växtkraft.
  8. en vanlig häckväxt, åtminstone i södra Sverige. Jag har haft sådan, men kan inte komma ihåg namnet just nu. Jag tycker bladen liknar vinbärsblad

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tänker även på vinbär på ställen där bladen är större (stor variation på bladstorleken- då en del av häcken står under ett stort körsbärsträd- där bladen är mycket, mycket små)- även bären är lika vinbär när de håller på att mogna och är gröna.

  SvaraRadera