måndag 30 april 2012

Trevlig Valborg!


Valborg är tillsammans med Midsommarafton en av mina absoluta favoriter av högtider och jag har aldrig "supit bort" dem. Jag firar dem helhjärtat, från den hedniska synvinkeln sedan bardomen. Detta är en välkomstfest för våren och sommaren...

När jag var liten brukade min fmailj åka bort till Gotis (Iogt´ i Öjebyn) och grilla korv, se på "bio" för barnen och se på när den enorma majbrasa tändes på. Jag menar verkligen enorm. På den tiden samlades brasan under hela året med ris, möbler och annat som var okej att bränna upp. Brasan var stort som ett hus och tog timmar att elda ner till aska.

Nä vi blev äldre så började familjerna på min gata att samla en egen brasa varje vår, där alla grannar samlades för en afton med dryck, korv och trevligt umgänge runt brasan. Sen cyklade vi ungar själva till Gotis och iaktog den enorma brasan...

Sen blev man rebellisk tonåring och sket i allt som heter traditioner eller högtidsfirande, grannskapet slutade anordna gemensamt firande, ungdomarna skingrades för vinden- men just Valborg lockade ändå alltid ut mig på byn i jakt på brasor. Jag har sett en brasa tändas och våren sjungas in på en fotbollsplan i Täby och även i Hortlax. Säkert på andra ställen med, men jag mins dem inte. Här i Linköping har vi försökt hinna se brasan varje år, som de samlar i folkparken mellan stan och Ryd. De är alla vackra men aldrig så mäktig som jag mins mina barndoms brasor på Gotis-IOGT. Det är vid valborg jag tänker på mina barndomsvänner och hur glad jag är över att mina föräldrar gett mig allt detta, och att jag hoppas att det (trots den enorma brandrisken) får leva vidare...länge, länge till. 

Detta år blir det ingen majbrasa. Jag kommer att fira med att äta god mat och dra på bio och sitta på "lyxplatserna" som jag kallar det för. Är jättesköna fåtöljer som får en att känna som att man sitter hemma i sitt eget vardagsrum. Ja, det har hänt att jag glömt att det sitter andra där, i samma rum med mig. De tär så skönt och angenämnt att titta på bio med dessa platser. Jag avskyr bio normalt sett...

Jag är för kort för att det ska bli bekvämt med att andra sitter på platsen precis framför mig, samtidigt som jag varit med om allt för många gånger att folk dunkar fötterna/knäna i  ryggen på en eller ännu värre- pillat i mitt hår!

Nåja...

I övrigt då?
"Som man bäddar får man ligga"
Eller som en bekant sa det
"som man raggar får man ligga" och den är väl minst lika aktuell.

Ha ett trevligt majfirande och gör inte denna uderbara eldfest till en grillfest där du är huvudrätten.
Se upp när du snurrar runt brasorna och sup inte bort denna underbara afton, drick med måtta.

Speciell liten maj-kram till Max och hans föräldrar!
Och ni övriga; Gaska upp er för fan ;)

Fridens // Jean


2 kommentarer:

 1. Du tror på fullaste allvar att jag ska sluta blogga bara för att jag fått ett "nej"? Allvarligt?

  Du bedriver ju någon sorts häxjakt och letar upp allt jag skriver och vänder det till något negativt. MEN, det är inte dig det handlar om. Inte dina bundisar heller för den delen. För tro mig, din/deras existens är inte ens värd ett ord i min blogg. Hårt men sant.

  Du känner inte mig. Jag känner inte dig. Därför bryr jag mig inte om dina ord så jag förstår inte varför du fortsätter att gotta dig i mina?

  Det är inte bloggen som får mig att må dåligt, tvärtom. Det är såna som du som får mig att vilja kräkas. Återigen, hårt men sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vågar inte ens posta min kommentar för du vet att du valt att tolka den så negativt du bara kan. Du läste enbart det du inte höll med om och sket fullsätndigt i meddelandet i stort. Detta är helt och hållet ditt val. Eftersom jag i detta fall kommenterade ett inlägg där du direkt tycker synd om dig själv och pekar med hela handen mot "det där folket" som alla som öljt din blogg vet "vilka de är" så är du en minst lika stor "häxjägare" som via din blogg söker medlidande och piskar upp ogillande mot människor som inte gjort dig något ont, inte är dem du misstänker för elaka, anonyma kommentarer etc. Det är inte häxjakt att säga "Nej, jag håller inte med dig." Om du fick sådana meddelanden VARENDA gång du skrev något så visst. Men jag har ite sagt "nej ad fult ni inreder ert hem, nej vad fula barn du har, nej vad dumt att du pluggar" etc- Jag har försökt vara positiv i mina kommentarer och engagerat mig. Det irriterar mig hur du föser samman mig, Jessica, Syrra och alla de där anonyma som du får. Vi är alla olika individer. Du för minst lika mycket en häxjakt. Grejen är att du SKRIVER så att folk tror att det är oss det handlar om. Men om det inte är om oss så är det ju sak samma- men med tanke på hur RASANDE du blir av att jag lämnar en kommentar- som stödjer det du själv skrivit, så kan man bara anta att du ljuger arslet av dig.

   Vi känner inte varandra, men du bryr dig uppenbart om mina ord.. Jag gottar mig i din blogg på den nivå- åter igen, du är mamma till en kusin, till min systers son. Du är sambo med densammas pappa. Varför skulle jag INTE vilja läsa om era renoveringar och förhavanden? Hur ofta läser man bara bloggar om folk man känner?

   Kräk på, det är så jag hanterar det :P Kräker på och skriver det jag tycker. Men jag skrev till dig av egen erfarenhet- ibland, trots att bloggen är "terapi" så är det även ett gift och ibland är en paus bra. Eller bara backa och se om det är rätt ställe just då för att få ut det man vill få ut. Om inget av det du skrivit är riktat mot "oss" tvärsövrare så förstår jag verkligen inte ditt beteendet..eller agg mot mig och mitt inlägg till dig. Kan inte för allt i världen se hur du kunde bli så rosenrasande över det inlägget.

   Du bad mig uttryckligen att inte skriva fler kommentarer- jag var verkligen inte ute efter att bråka. Den biten sköter du helt på egen hand...And its on.

   ...eller nej förresten. Orkar inte mer. Du har fått ett inlägg, det räcker nu :) Lev väl och jag är seriös- fokusera på det positiva och tänk på att du ska få barn snart. vi skulle kunna diskutera detta öga för öga, ttexter lämnar mycket övers för att tolka. Over and out.

   Radera