torsdag 23 februari 2012

Lill-Sessan

Idag vaknade jag upp till nyheterna om att Viktoria fött fram ett flickebarn, vår framtida drottning. Jag kan väl inte säga att jag spirar och gnistrar av nyheten men det är faktiskt inte svårt att glädjas med ett par nyblivna föräldrar. Det är ett oskyldigt barn som får uppmärksamhet- inte för att hon är mer värdefull som människa- utan för att hon är född till en familj som "vi" helt enkelt är mer intresserade av än den gemene Svensson. Självklart sticker ju detta folk i ögonen och kommentarerna spolar in. Det är sådana här gånger man glömmer allt bra Viktoria ägnat sig åt, hur hon tränats hela sitt liv för att nå denna punkt där hon har en en familj och snart kommer att ta över tronen. Hjärtliga, uppriktiga lyckönskningar till familjen varvas såklart med förakt, plumpa skämt, hån och ren och skär avund.

De bästa kommentarerna är ju dem i stil med "Ja inte fick då jag va i tidningen när jag fick barn...", "ingen skrev då om mitt barn" - Jamen duttanen också, och vems fel är det då? Bli mer intressant, bli mediakåt, gift dig med en kronprins om det får dig att känna dig så liten när vår kungafamilj får uppmärksamhet. Är det verkligen vettigt att känna sådan avund? Jag skulle inte vilja byta plats med Victoria och Daniel ens för en dag. Jag vet inte vad hennes syskon har för sig för att få pengar och glida runt men Viktoria jobbar för sig. Hon upprätthåller värdigheten och trovärdigheten som många andra inom kungahusen misslyckats med.

Av alla "kändisar" vi har så är Viktoria den som Jag känner respekt för. Hon är vår första kvinna som ärvt tronen som kronprinsessa(?) och nu har hon fött en till drottning för nästa led. Jag vill inte göra detta till en genus eller feministisk fråga men som kvinna är det ont om kvinnliga, historiska förebilder. Victoria kommer förmodligen att vara en sådan kvinna som går till svensk historia och inspirerar yngre generationer. Jag kan inte tro annat.

Man får tycka vad man vill om att kungahuset är förlegat, historia, mumier och snyltare. vi är små internationellt men Kungahuset är en sak som gör oss unika och intressanta bland alla de länder som inte har det. Tro det eller ej, att ha en monarki ses som väldigt exotiskt men även "gammalt=Historiskt intressant" i länder där man antagit andra statskick. Deras existens är högst symbolisk men hela deras tillvaro är styrda av oss och våra förväntningar. "ja men det är inte demokratiskt, vi måste få VÄLJA vår kung som man gjorde förr". Förr, närdå? Ska vi börja slakta kossor och hänga upp dem i träd också? Låt oss börja göra sånt där vi gjorde förr och skita i traditionerna vi följt de senaste hundratals åren.

Nä tack.

Iallafall, jag gläds åt prinsessan och Daniels nyfödda dotter. Man kan inte önska dem annat än lycka och välgång, eller hålla käften och skita i det. Annat är att vara en skithög vågar jag påstå. Hur kan man önska en nyfödd någonting ont?

Usch, vill bara tänka på det positiva idag men vi människor har verkligen ett stort mörker som de utan omsvep kan sprida över internet utan någon som helst eftertanke. Därför blev detta inlägg om något så fint, så väldigt mörkt och negativt.


Så till någonting annat (mer gnäll, tyvärr!!). Idag ringde de från modellfabriken, precis som de gjorde för ganska exakt ett år sedan. Samma sak denna gång- Jag har inte råd. Ska ma nu göra det så vill man ju kunna köpa bilderna också.

Sanningen är väl också att egentligen har jag inte heller någon större lust. Alla som gjort foton med dem har blivit _jättefina_, så ta mig inte fel nu- men nu har ju alla foton som är identiska. Det är faktiskt lite tråkigt? Jag är iallafall spyless på att se folk spegla sig själva med minen "oh, var det en spegel där, Didnt know ;) ". Jättefint och häftigt när man såg det första gången, nu efter 90 000 gånger, not so much.

Hoppas att de förnyar konceptet, varför inte hyra in en lokal ponny utklädd till en enhörning som man får posera med, eller boaormar eller att man tar en bild just när man faller efter ett hoppa på en studdsmatta. Blåsa lite med en hårfönmot en bakgrund så att det ser ut som att man står vid kusten på någon klippa. What do I know. Lite nytänkande skulle inte skada...när de snart fotat allt kvinnfolk på facebook-Sverige med precis samma poser och rekvisita.

Nu ska jag ta och plugga. Atomer och livegna bönder, here I come!

1 kommentar:

 1. Visst glädjs jag åt dom.
  Jag glädjs åt alla som får uppleva miraklet av ett nyfött litet barn.
  Enligt mig är det det största man kan vara med om.:)

  På tal om våffeljärn över öppen eld så såg jag en annons på blocket från någon vildmarks butik.
  Men dessvärre kostade det typ 300-400 kr,men bra tips att det kanske finns på typ röda korset.:)

  SvaraRadera