onsdag 23 maj 2012

kvistbygge!

Phew!! Ännu en dag med gassande sol och värme. Jag har säkert spenderat runt 3-4 timmar ute i trädgårn med att beskära häcken och plantera om lite. Rensade bort döda kvistar från buskarna och använde dem sedan för att bygga en liten, liten ställning för klätterväxterna. Har en vision men den kräver pengar och jag får hålla ögonen öppna helt enkelt.

Nu är jag helt slut och hungrig! Så nu bär det av bort till min älskade female night elf hunter för att ta del av dagens jaktbyte (lär bli pizza eller något åt det hållet). Är så skönt med en riktig karlakarl som kan jagahem lite ordentlig rundmat till sin quinna.

...Rasmus (även känd som kattfan) rejsade igenom en av mina rabatter när han blev rädd för en sak. Många av växterna överlevde alltså inte. Sen såg jag även när skatparet med stolthet, visade upp sin unga son/dotter som precis lärt sig att flyga. De där skatorna måst eju hinna få minst 1-2 kullar till innan hösten? Det var riktigt rörande att se hur föräldrarna med läten och närvaro- uppmuntrade sin avkomma att ta till vingarna. Ständigt skyddande och närvarande men alltid en bit ifrån när ungen med vaggande steg tog sig in i min trädgård...

Stoltheten lyste i fågelungens, små, pärlsvarta ögon när den tog sig upp på en gren i mitt körsbärsträd, (då flyttade en förälder sig högre upp, allt eftersom) sedan till en annan, tills den kom högt upp - sedan med klumpiga, vingliga vingslag - följa efter fräldrarna till nästa träd. Och så höll det på länge, innan den återvände upp till boet i trädet mitt emot min trädgård där mamma eller pappa fågel bjöd på ett riktigt skrovmål...

De som inte vet så råkar skatan vara min favoritfågel av alla de som nu är vanliga i "städer". De har allt- de är stora, vackra och otroligt intelligenta. Det är väl det där sistnämnda som gör att folk har svårt att uppskatta dem, men låt oss säga såhär: Ställer/lämnar man sina sopor ute- så får man fanimej skylla sig själv om man har soporna utslitna över hela trädgården eller gatan, banne mej!

Sen att deras läte inte alltid är det trevligaste att vakna upp till, 05-06 på morgonen är väl sant. Men jag blir ggalen på alla småfågelsälskare som "åh neeej den är EEEELAAAAK JUUUU, äter all maaaaaat för småttingana, gulligull, neej nu jagar skaaatan småttefågelgulligullefjunet!". så får skatan en massa skit och skrik efter sig.

För mig är gråsparvar och alla liknande fåglar- skitsöta, lika söta som sorkar. Vill jag ha sorkar i min rädgård?  Nej, inte alls. De föröka sig som ohyra och plötsligt är de "söta" 3 sparvarna, en 15-30 storfamilj som skiter och kvittrar och ja, framförallt- sprider fästingar! Jepps, fästingar behöver fåglar som en mellanvärd eller något i den stilen.

Ett skatpar acepterar inte hur många andra skator/kråkor/andra fåglar etc som helst i "sitt område". Så ja, jag väljer ett vackert skatpar framför äckliga småsparvar- any day of th week.. Då vet ni!!

Jag vet, jag är en riktig hater...
Kram och hejs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar